biserica “sf. imparati constantin si elena”  -  iasi

tur virtual

 
 

Folositi tastele

“shift” si “CTRL” pentru a apropia sau micsora imaginea.

Faceti clic pe imagine si tineti apasat pentru rotire

http://www.apple.com/quicktime/download/
descarca
QuickTimehttp://www.apple.com/quicktime/download/

Biserica ortodoxa"Sf. Împarati Constantin si Elena" din Iasi este  situata in cartierul Podu Roș din orasul Iasi, lângă Sala Sporturilor, pe str. Palat nr. 63.

Ea a fost construita in anul 1814 de catre Gheorghe Catargiu, pe locul unei biserici mai vechi din lemn din secolul XVIII-lea si  are hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena" (21 mai). Aici puteti gasi si o foarte frumoasa icoana a Maicii Domnului cu 3 maini, dupa icoana Panaghia Tricherousa aflata la muntele Athos* a carei istorie o gasiti mai jos.


*Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane inclina sa creada, in mod gresit, ca cele trei maini reprezentate sunt ale Maicii Domnului. Insa nu este asa. Initial era o icoana realizata intru totul dupa canoanele iconografice, asemanatoare cu Maica Domnului Hodogitria – "Aratatoarea caii”. Potrivit traditiei, aceasta icoana a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfantului Ioan Damaschin si o avea in casa lui din Damasc, chiar cand fusese intaiul sfetnic al stapanitorului saracinilor, califul musulman Ualid (705-715).

Dupa ce Sfantul Ioan Damaschin a tinut cuvantarile pentru apararea icoanelor, iconoclastii i-au taiat mana dreapta. Atunci Sfantul Ioan, tinand mana sa taiata, a cazut inaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerand sa-l vindece, si Maica Domnului intr-adevar a vindecat mana Sfantului, care s-a alipit in chip minunat la locul ei.

Drept multumire si recunostinta nemarginita, Sfantul Ioan a adaugat la icoana Maicii Domnului o mana din argint, in partea de jos, astfel incat da impresia ca Maica Domnului are o a treia mana. De atunci in aceasta icoana purtand numele "Cu trei maini” (sl.:Troerucica; gr.: Tricherousa), sub mainile Maicii Domnului, este reprezentata si mana Sfantului Ioan Damaschin.